6 ting du skal være opmærksom på ved boligkøb

Når du skal købe bolig, er der en række ting, du skal være opmærksom på. Ellers kan din boligdrøm hurtigt forvandle sig til et mareridt. I denne artikel kan du få svar på, hvordan du undgår at købe katten i sækken? Og hvad det er for nogle ting, du skal være særligt opmærksom på, når du handler bolig?

Boligkøb er en stor beslutning. Ikke nok med at du skal finde et sted, hvor du kan trives mange år frem i tiden. Det er også en kæmpestor økonomisk post i budgettet. Derfor er der også nogle ting, du skal holde særligt godt øje med, når du køber hus.

Vi går en tur gennem boligjunglen med Michael Christensen fra Boligraadgiver.dk, der har mere end 15 års erfaring fra boligmarkedet. Han fortæller, hvordan du undgår at stå med en stor regning på en bolig, der ikke var som forventet.

1. Ejendomsmægleren er sælgers mand

Tidligere var reglerne sådan, at sælgers ejendomsmægler havde det, der hed “loyal oplysningspligt”. Det betød, at ejendomsmægleren havde pligt til at underrette køber om alle forhold vedrørende ejendommen. Alle dokumenter vedrørende boligen var der ligeledes pligt til at udlevere.

Men fra januar 2015 ændrede man de regler, fortæller Michael Christensen. Det betyder i praksis, at i dag har ejendomsmægleren kun forpligtelser over for sælger. Mægleren er altså ikke en neutral mægler mellem to parter. Han eller hun er udelukkende en rådgiver på sælgers side, der har en stor økonomisk interesse i at gennemføre salget.

“Derfor har vi også oplevet en kraftigt stigende tendens til, at boligkøbere bruger en køberrådgiver ved bolighandel”, siger Michael Christensen.

2. Vær opmærksom på miljøforhold

Det er vigtigt at være opmærksom på, om der er forurening på grunden. Det gælder især, når du køber villa eller sommerhus. I op mod en fjerdedel af alle handler, viser det sig, at der ikke er styr på miljøforholdene ved huset.

“Det er typisk en olietank fra et gammelt oliefyr, der er oplyst som afproppet og bundsuget. Men selvom der foreligger en tankattest, kan du stadig ikke være helt sikker”, oplyser Michael Christensen. “Under oliekrisen i 80’erne var der en række virksomheder, der afproppede og tømte olietanke uden beregning, mod at de overtog den tilbageværende olie til videresalg.”

“Desværre blev det ofte ikke gjort ordentligt, og i dag finder vi stadig olietanke, der ikke er tømt ordentligt. Vi har haft sager, hvor der var hele 200 liter olie tilbage i en olietank, der ellers var oplyst som tømt”, fortsætter Michael Christensen.

“Først i 90’erne kom der skærpet regulering på området. Så er olietanken tømt og afproppet i perioden før dette, bør du undersøge forholdene selv. Bliver grunden først forurenet af olie, der siver ud fra en gammel utæt tank, er det ejerens ansvar at oprense grunden. Sådan en oprensning kan ende med at koste helt op imod 1 mio. kr.”

3. Er der planer om kloakering

Vi bliver under jorden ved det næste punkt. For du skal også være opmærksom på, om der skal laves ny kloakering på grunden. Vores kloaksystemer kan ikke følge med, når der kommer skybrud – og dem har vi oplevet flere og flere af i de seneste år. Derfor har man vedtaget, at der skal laves separatkloakering over det meste af landet inden 2024.

Ved separatkloakering ledes spildevand og regnvand bort gennem to forskellige rørsystemer. Alt hvad der vedrører omlægning til det nye kloaksystem inde på privat grund, skal ejeren stå for. Sådan en omlægning løber typisk op i mellem 50.000 og 75.000 kr. for husejeren.

Samtidig er der mange kommuner, hvor der stadig mangler kloakering i det åbne land – altså ude på landet. Her skal den enkelte husstand enten tilsluttet det kommunale kloaksystem eller bygge sit efter rensningsanlæg – og det løber også hurtigt op i samme beløbsområde.

“Der kan være forskel fra kommune til kommune, på hvad der skal laves. Men hvis det ikke er lavet på den bolig, du kigger på, er det sandsynligt, at det skal laves indenfor en overskuelig årrække”, siger Michael Christensen.

4. Tit passer BBR-oplysninger ikke

BBR er det landsdækkende register for oplysninger om samtlige bygninger og boliger i Danmark. Her kan du blandt andet se data om byggeår og boligareal for boliger. “Men også her oplever vi ofte, at der ikke er styr på sagerne”, fortæller Michael Christensen fra Boligraadgiver.dk.

Her bør du også være grundig med dine undersøgelser. For hvis boligarealet er oplyst til mindre end det faktiske areal, kan det få alvorlige konsekvenser. Eksempelvis for husforsikringer, der normalt tegnes med udgangspunkt i det boligareal, der er oplyst til BBR. Men hvis dette ikke passer, vil huset være underforsikret.

Er huset 200 kvm., men kun oplyst til 175 kvm. i BBR, er det kun de 175 kvm., der er dækket af forsikringen. Det betyder, at hvis huset skulle brænde ned, så får du ikke dækning til at bygge et nyt hus på 200 kvm., men i stedet kun 175 kvm. Så risikerer du at stå med en bolig, der er markant mindre værd end den oprindelige.

5. Reglerne ændres løbende

Boligområdet er fyldt med regler. Derfor er der utroligt meget, du skal være opmærksom på ved køb af bolig. Samtidig laves der jævnligt reguleringer og nye regler. Så det, der var sandt for to år siden, er ikke nødvendigvis sandt i dag.

Michael Christensen fortæller, at selvom de oplever en større efterspørgsel på køberrådgivning nu, end de gjorde for et par år siden, er det stadig kun mellem 20 og 30 % af alle boligkøbere, der bruger en rådgiver.

Han fortæller videre, at de oplever det som en skævvridning, når sælger, som den ene part, har en professionel rådgiver, der kender reglerne ud og ind, mens køber ikke har. Hos Boligraadgiver.dk hjælper de i omegnen af 500 boligkøbere hvert år med at udligne denne skævvridning. “Køber kan trække på vores specialiserede viden på området”, siger han, “og det betyder, at de bliver opmærksomme på de problemstillinger, der kan være.”

6. Hav fokus på detaljerne

“Djævelen ligger i detaljen”, siges det. Det gælder i høj grad også for bolighandel. En tilsyneladende lille detalje, eller noget, du er uopmærksom på, kan få stor betydning for, om din boligdrøm forbliver en drøm eller bliver et mareridt.

“Det bedste råd, jeg kan give”, slutter Michael Christensen af, “er at være opmærksom og undersøge detaljerne til bunds. Om du selv står for købet eller allierer dig med en professionel rådgiver, så husk på, at du ikke nødvendigvis får hele sandheden fra sælgers ejendomsmægler. Ejendomsmæglerens opgave er at sælge boligen. Det er ikke hans job at sørge for en retfærdig handel.”

Leave a Comment

Your email address will not be published.