Er du diagnosticeret med borderline, kan du nemt føle en indre tomhed, reagere impulsivt, og har tit voldsomt svingende humør. Derfor kan det være svært at håndtere henstillinger fra myndighedspersoner, ligesom en rykker på en manglende betalt regning kan sende temperamentet på rutsjebanetur. Læs med her, og få en bedre forståelse for borderline.

Borderline gør dig følelsesmæssig ustabil. Derfor reagerer personer med borderline tit højst uventet, og reaktionen er også tit meget voldsom. Det gør det svært at begå sig socialt, lige som det kan give problemer i situationer, hvor der pludselig bliver givet henstillinger fra myndighedspersoner som f.eks. politiet. 

Det kan gøre det udfordrende at håndtere personer med borderline i kritiske situationer, hvor der er brug for hurtig reaktion eller pludselig ændring af adfærd.

Selv en rykker kan vælte læsset

Selv meget små ting i hverdagen kan vælte læsset. Dukker der f.eks. en rykker op for en ubetalt regning, kan reaktionen blive voldsom, og direkte uhensigtsmæssig. I gamle dage var det således ikke ualmindeligt, at rykkeren med tilhørende girokort til indbetalingen blev revet i stykker – og aldrig betalt.

Samtidig kan det være meget svært for både øvrighedspersoner og andre, som ikke kender vedkommende, at forstå eller se det rimelige i den reaktion, som der kommer.

Det kan nemt eskalere situationen yderligere, og direkte skabe problemer af både lovgivningsmæssig og sundhedsmæssig karakter for den borderline-ramte person.

Det er okay at have borderline

Samtidig er borderline en diagnose, som stilles i højere og højere grad, fordi lægevidenskaben har accepteret, og er blevet mere opmærksom på denne særlige psykiske lidelse.

For tidligere gik der mange rundt med en udiagnosticeret borderline. De kunne ikke få en passende behandling, fordi de ikke passede ind nogen steder i eksisterende psykiske behandlingstilbud.

Sådan er det heldigvis ikke længere i dag. For i dag findes der flere forskellige både medicinske og psykologiske behandlingsformer, som kan lette hverdagen for personer med borderline.

Alligevel er fortsat mange, som ikke bliver diagnosticeret. For psykiske lidelser er særdeles tabubelagte. Derfor er mange – særligt lidt ældre personer – ikke meget for at henvende sig til behandlingssystemet, selv om de bliver foreslået det.

For de ser det både som noget flovt, og er bange for at blive sat i bås.

Gode behandlingsmuligheder

Typisk er de dog allerede blevet sat i bås af deres omgangskreds. De forsøger måske ligefrem helt at undgå dem, fordi det aldrig er til at vide, hvordan de reagerer på det, som bliver sagt, og det som de oplever.

Men med en behandlet borderline kan de undgå dette – og behandlingsmulighederne er gode og behøver ikke gribe nævneværdigt ind i den enkeltes hverdag.

Ja, faktisk vil mange slet ikke opdage, at personen har lidelsen, hvis blot vedkommende er under behandling.

Hvordan bør du reagere på personer med borderline

Som myndighedsperson – eller medarbejder i en kundeservice eller inkassoafdeling – bør du kende tegnene på borderline. Så kan du bedre håndtere personer med borderline i situationen, og forhindre at en uventet reaktion får en ellers helt almindelig hverdagssituation til at eskalere i en uheldig retning.

Klik på linket øverst i artiklen, og få mere at vide om borderline.