Cirkulær økonomi – Med en ny strategi vil miljø-, fødevare- og erhvervsministerierne sikre, at flere virksomheder får mulighed for at omstille til en cirkulær økonomi. Det er en økonomi, hvor der er fokus på at genbruge og reparere frem for at smide ud.

Cirkulær økonomi

I dag er der mange ting, der bliver lavet til at blive brugt i en vis periode og så blive smidt ud. Det gælder for alt lige fra mobiltelefoner til strømpebukser. Det skal en ny strategi fra erhvervs-, miljø- og fødevareministerierne dog nu lave om på ved at give hele 116 millioner kroner til 15 initiativer, der skal sikre en mere cirkulær økonomi.

Med en cirkulær økonomi bliver der lagt vægt på, at de ting, der bliver fremstillet, og de huse, der bliver bygget, i langt højere grad kan repareres. Det er med til at gøre, at vi som samfund kommer til at bruge færre ressourcer. Det er både godt for miljøet og økonomien.

De 15 initiativer skal hjælpe de danske virksomheder til at blive rustet til en mere cirkulær produktion. Det vil sikre, at de fortsat kan klare sig i den globale konkurrence. Der forventer man nemlig, at den cirkulære livscyklus kommer til at være langt vigtigere fremover.

Sådan kommer cirkulær økonomi til at se ud i praksis

Der er mange forskellige måder, hvorpå cirkulær økonomi kan komme til udtryk i det danske samfund. Det kan først og fremmest være ved at bygge bygninger, der kan holde i mange år. Det kan for eksempel være ved, at det er nemt at renovere dem eller tilpasse dem til ens behov.

For virksomheder, der producerer varer, handler det selvfølgelig også om, at de laver dem, så det er muligt at reparere dem. Samtidig skal der være fokus på, at varerne i højere grad bliver lavet af genbrugsmaterialer. Det vil være langt bedre for klimaet.

”Vi er nødt til at se med mere kritiske øjne på vores uholdbart store forbrug af
naturressourcer. Ved at bruge færre materialer og øge genanvendelsen kan virksomheder få
mere værdi ud af mindre,” siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-
Jensen i en pressemeddelelse.

Muligt for små virksomheder at implementere den cirkulære økonomi

Har du en mindre virksomhed, tænker du måske, at det ikke vil være så sandsynligt, at du får gjort noget ved det med den cirkulære økonomi. Der er jo også så mange andre ting, der skal passes i virksomheden.

Strategien har dog netop taget højde for de små virksomheder. Der er derfor ekstra støtte til dem, så de kan implementere den nye form for økonomi. Det fortæller erhvervsminister Rasmus Jarlov:

”En mere cirkulær økonomi vil kunne bidrage til at sænke virksomhedernes omkostninger og derigennem gøre dem mere konkurrencedygtige. Det gælder også for SMV’erne, som vi med strategien sætter et særligt
fokus på at understøtte,” siger han i en pressemeddelelse.

Han understreger dog også, at det er vigtigt, at den cirkulære økonomi ikke bare er god for miljøet og klimaet, men at den også er markedsdrevet.