Dataetisk Råd – Det nye Dataetiske Råd skal komme med anbefalinger og skabe debat om, hvordan vi bruger nettet. De skal være med til at sikre borgernes retssikkerhed, men skal også hjælpe til at fremme innovation og konkurrenceevne.

I fremtiden kommer der kun til at være flere digitale udfordringer. Derfor har regeringen udpeget en formand og ni medlemmer til et Dataetisk Råd. De sidste to medlemmer skal udpeges af Retsudvalget.

Rådet skal fungere uafhængigt af regeringen og hjælpe med at komme med anbefalinger, redegørelser og skabe debat om de aktiviteter, der er på nettet. Det skal være med til at styrke Danmark digitalt, så vi er godt rustet til de udfordringer, vi står over for.

Der har været hele tre ministerier inde over udviklingen af det Dataetiske Råd. Det er erhvervsministeriet, justitsministeriet og innovationsministeriet. Medlemmerne fra rådet kommer både fra den offentlige og private sektor, og der er lagt vægt på, at de repræsenterer så mange kompetencer som muligt.

dataetisk råd

Formand for Dataetisk Råd: Tillid er afgørende

Formanden for rådet bliver Johan Busse, der har en baggrund som borgerrådgiver i Københavns Kommune, og som tidligere har været ansat hos Forbrugerombudsmanden og Folketingets Ombudsmand. Han mener, at et af Dataetisk Råds vigtigste opgaver kommer til at være, at borgerne stadig har tillid til de digitale løsninger.

”Tillid er afgørende for borgernes opbakning til den digitale udvikling. Oprettelsen af Dataetisk Råd giver mulighed for at kvalificere fremtidens beslutningsgrundlag for en udvikling i harmoni med borgernes rettigheder, retssikkerhed og grundlæggende samfundsmæssige værdier,” siger han i en pressemeddelelse.

De øvrige medlemmer i rådet er:

  • Camilla Gregersen, der er formand for Dansk Magisterforening
  • Rikke Hvilshøj, der er administrerende direktør i DANSK IT
  • Thomas Senderovitz, der er direktør i Lægemiddelstyrelsen
  • Mikkel Holm Sørensen, der er CEO i KL. 7 og medstifter af Advice
  • Christiane Vejlø, der er CEO i Elektronista Media
  • Jesper Bæk Overgaard, der er underdirektør i TDC for Data & Advanced Analytics
  • Mikkel Flyverbom, der er professor i kommunikation og digitale transformationer ved CBS
  • Janne Rothmar Hermann, der er professor (MSO) i sundhedsret og teknologi ved Københavns Universitet
  • Jonas Christoffersen, der er direktør ved Institut for Menneskerettigheder

Derudover kommer der til at være yderligere to medlemmer, der skal udpeges af Retsudvalget. Det er dog endnu ikke blevet offentliggjort, hvem det kommer til at være.

Ministre: Rådet styrker retssikkerheden

Justitsminister Søren Pape Poulsen håber, at borgernes retssikkerhed på nettet kan blive styrket med det Dataetiske Råd. Han ser ifølge en pressemeddelelse både rådet som et, der skal være med til at udvikle, og et, der skal være med til at værne om rettigheder.

Innovationsminister Sophie Løhde lægger vægt på, at rådet skal være en form for kompas, der skal kunne hjælpe borgere og politikere med at navigere på nettet. Hun ser rådet som en vigtig forudsætning for, at Danmark kan blive ved med at være en digital frontløber.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov mener, at Dataetisk Råd vil være med til at styrke danske virksomheders muligheder for at konkurrere på ansvarlighed.