Disse lovkrav skal du følge, når der sker dødsfald tæt på dig

Det er en stor sorg, der skal bearbejdes, når et dødsfald sker tæt på os. Og det kan virke voldsomt, at man tidligt i processen, skal sidde med papirerne foran sig og beslutte, hvad der skal ske i forhold til begravelse. Denne artikel vil ruste dig bedre til den hårde periode.

Hvis du har været ude for et dødsfald tæt på dig, så ved du også, hvor uoverskuelig processen kan være, når det kommer til begravelse og andre praktiske instanser i forbindelse med dødsfaldet. Når et dødsfald indtræffer, vil en bedemand i dit lokalområde for besked herom. Og bedemanden er din store hjælp i denne triste situation.

 

Hejslet Begravelsesforretning, som holder til i Nordjylland, hjælper pårørende med det sidste farvel. Det gælder for eksempel i byer som Sæby og Frederikshavn. En bedemand vil tage et stort ansvar i forhold til dødsfaldet. De kan blandt andet hjælpe med:

 

  • Bestilling af blomster og kranse
  • Anmeldelse til begravelsesmyndighed (lovpligtigt)
  • Udformning af dødsannonce i den lokale avis
  • Bestilling af kiste, urne, dekoration osv.
  • Finde organist, kor, sange og transport med rustvogn
  • Aftale med kirkegård

 

Derudover skal der tages kontakt til den afdødes fagforening og forskellige forsikringer. Det kan bedemanden også være behjælpelig med.

 

Første skridt ved begravelse

Det første, der skal besluttes er, om afdøde skal begraves i kiste eller brændes. Her er der en uskreven regel om, at man bør gå efter afdødes ønske. Men i princippet kan den pårørende bestemme, hvis den afdøde ikke har lavet et skriftligt ønske om begravelsen.

 

Hvis man er medlem af Den Danske Folkekirke – som de fleste danskere er – har de fleste et ønske om, at der skal ske en kirkelig ceremoni som det sidste farvel. Dette kan ske både i et kapel eller i kirken, hvor der vil være en præst til stede. Er man ikke medlem af folkekirken, er der stadig mulighed for begravelse, men det gør situationen langt vanskeligere.

 

Efter begravelsen – få styr på arv

Måske har du set serien ”Arvingerne” fra DR, som viser hvor stor splid, der kan opstå, når det kommer til arv. Det optimale vil være, at den afdøde på forhånd har udarbejdet et testamente, så intet står til diskussion. Men hvis der ikke er lavet testamente tilfalder arven i denne rækkefølge:

 

  • Ægtefælle eller registreret partner
  • Biologiske eller adopterede børn
  • Forældre
  • Søskende og deres livsarvinger
  • Bedsteforældre
  • Onkler og tanter

 

Som nævnt vil det bedste være at lave et testamente, så den afdøde har mulighed for at give den ønskede fordeling til arvingerne.

Det er en stor sorg, der skal bearbejdes, når et dødsfald sker tæt på os. Og det kan virke voldsomt, at man tidligt i processen, skal sidde med papirerne foran sig og beslutte, hvad der skal ske i forhold til begravelse. Denne artikel vil ruste dig bedre til den hårde periode. Hvis du har været…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *