Fliserens er overraskende en af de ting, du bør overveje, inden du tænder grillen i sommerhuset. Der er dog også flere andre regler, du bør være opmærksom på – heriblandt regler for brandsikkerhed og optænding. Læs med her, og bliv klogere på de nødvendige forsigtighedsbestemmelser, som giver dig og din familie den sikreste grill-oplevelse.

Grillaftener og bål i haven hører unægtelig sommeren til. Men vidste du, at brandvæsnet slukker ca. 100 brande om året som følge af uagtsom eller uhensigtsmæssige grilning? Vil du undgå alvorlige skader og i værste tilfælde brand, er det derfor vigtigt, at du følger de generelle regler om brug af ild og grill.

Sådan får du en sikker grill-oplevelse

Du må kun grille udendørs og under overdækninger, der har mindst én åben langside. Det er imidlertid vigtigt, at du holder god afstand til tørre planter, og har vand parat, hvis ulykken skulle være ude.

Det er helt afgørende, at din grill står på et stabilt underlag. Bruger du en engangsgrill, er det vigtigt, at du stiller den på et fast underlag, der kan tåle varme.

Ønsker du at grille på terrassen, kan det være en rigtig god idé at fjerne alger og ukrudt fra fliserne. De små planter er nemlig ikke alene brandbare – de øger også risikoen for skæve fliser.

Fliserens er en praktisk, skånsom og billig løsning, der både fjerner algerne og forbedrer både sikkerheden og udseendet på din terrasse.

Hvad må jeg tænde op med?

Vil du tænde op på sikker og ansvarlig vis, bør du investere i en elektrisk grillstarter eller få fingrene i par optændingsblokke.

Du må aldrig hælde brandfarlig væske som benzin, sprit eller ætanol på din grill.

Har du en gasgrill, er det vigtigt, at dine gasflasker lever op til almindelige standarder for sikkert brug. Du må derfor kun bruge gasflasker, der kan fyldes med maks. 11 kg, eller som har en fast naturgasinstallation.

Grillen må kun bruges i pavilloner og større telte, hvor mindst 50 % af arealet er åbent. Griller du i et lukket rum eller telt, risikerer du ikke alene at sætte ilt til teltdugen. Risikoen for både røgforgiftning og kvælning af røggasserne er også stærkt overhængende.

Særlige regler for kommuner og boligforeninger

Selvom du som udgangspunkt gerne må grille og lave bål i din egen have derhjemme eller i sommerhuset, kan der gælde særlige regler for den kommune du bor i. Beboerforeninger kan også forbyde grill på fællesarealer, hvor der er øget brandrisiko.

Har du en altan eller balkon, som er stor og åben nok til en lille grill, skal du desuden være opmærksom på boligforeningens husorden.

Når alt kommer til alt, er det vigtigt, at du overholder almindelige forsigtighedsbestemmelser om hensyn samt vind- og vejrforhold. På den måde undgår du at genere naboer og omkringliggende terrasser med røg.

Du må aldrig gå fra en tændt grill

Det lyder måske som logik for burhøns, men de fleste danskere glemmer faktisk at holde øje med deres grill, mens de forbereder bøfferne og salaten i køkkenet. Og det kan gå hen og blive en farlig affære, hvis du har små børn eller husdyr omkring dig!

Er sommeren varm og tør, kan det nemlig hurtigt blive for sent at gribe ind.

Men overholder du de regler, du finder her i artiklen og bruger din sunde fornuft, skal du nok få en hyggelig grillaften ud af det.