Erhvervsminister Brian Mikkelsen vil stramme reglerne for kviklån for at skåne forbrugerne.

Du sidder på mobilen, tabletten eller computeren. Du kunne godt tænke dig at tage et lån. Du besøger Vivus, Zaplo eller Minifinans, der er nogle af de mange kviklånsudbydere i Danmark. Kviklån er en let og hurtig måde at låne penge på, men for blot et år siden var det muligt at få udbetalt pengen inden for blot få minutter.

Sidste år trådte der nemlig nye regler i kraft omkring såkaldte kviklån. Der skal gå to dage, før kunder kan få deres kviklån udbetalt. Det skulle nemlig være slut med at kunne optage forbrugslån på få minutter. Men indgrebet har slået fejl, mener Morten Bruun Pedersen, der er seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk.

”Indgrebet virker slet ikke. Det har været et skud i tågen,” fortæller han til Jyllands Posten.

Derfor vil erhvervsminister Brian Mikkelsen stramme reglerne yderligere, når det gælder at et lån penge.

”Det vigtige for mig er, at vi laver en gennemtænkt løsning,” siger han til Jyllands Posten.

Et nyt indgreb

I 2016 blev der med et politisk flertal besluttet, at der skal indgå en 48 timers tænkepause for forbrugerne, når de vil indgå et kviklån. Forbrugeren skal også henvende sig igen om lånets udbetaling. Årsagen til indgrebet var at udsatte forbrugere ikke skulle ”hoppe i fælden” for kviklån uden at have tænkt sig om.

Der er bred politisk enighed om, at der er brug for et nyt indgreb, som gør det sværere for kviklånsudbydere at give forbrugerne et hurtigt lån. Der er dog ikke nogen idéer på forhandlingsbordet endnu.

Udbyderne omgås reglerne

Problemet opstår, fordi kviklånsudbyderne omgås det opsatte reglement. De er i højere grad begyndt at fokusere på kvikkreditter, hvilket omgår to dages reglen. Kviklånsudbydere som minifinans.dk, Vivus og mange flere tilbyder nemlig også kreditter, hvor kravet ligger på et forløb på under tre måneder.

Det vækker forargelse på gangene på Christiansborg, men ifølge Casper Ravs Sørensen, der er ejer af Minifinans, mener ikke, at de som kviklånsudbyder omgås reglerne.

”Det er forbrugerne, der individuelt beslutter, om de ønsker et lån eller en kredit. Ofte vælger de så kreditten, fordi de får pengene udbetalt med det samme. Kunderne efterspørger vores produkt og det er vi glade for,” siger han.

Men står det til forbrugerordfører i Socialdemokratiet Karen Gaardsted, så skal der ske noget hurtigst muligt.

”Der skal ske noget inden sommerferien,” fastslår hun til Jyllands Posten.

Forbrugernes eget valg

I sidste ende er det forbrugernes eget valg, om de ønsker at låne penge. Ligesom det er forbrugernes eget valg, hvad de bruger deres penge på i hverdagen. Det er et af synspunkterne, der fylder hos Casper Ravn Sørensen efter politikernes udtalelser i dag.

”Der er naturligvis en årsag til, at vi kreditvurderer. Vi låner penge til folk, der kan betale tilbage. Men I sidste ende er det forbrugerne, der styrer os og ikke omvendt,” fastslår han.

Et stigende problem

I 2016 blev der indgået 170.000 kviklån. Det er en stigning på 25 % på kun to år. Kviklån er en stigende tendens blandt forbrugerne. I 2010 blev der lån 37 millioner kroner gennem kviklån hos de danske forbrugere. Statistikken fra 2016 fortæller, at dette beløb er steget til femten gange så meget. Tendensen er altså klar og tydelig. Kviklån er en stigende tendens, fordi det blandt andet er en nem og hurtig proces.

Den stigende tendens ser politikerne altså som et stort problem. Især for de forbrugere, der i forvejen har en sårbar økonomi. Det er her et nyt indgreb skal sætte en stopper for de mange nemme og hurtige lån.

Tænk dig om en ekstra gang

Kviklånsudbyderne giver forbrugerne en mulighed, som de ser som en god mulighed for at låne penge på en nem og hurtig måde. Derimod er det hos kunderne, at bolden ligger.

”Det vigtige er, at forbrugerne tænker sig om en ekstra gang, inden de optager lån eller kredit,” understreger Casper Ravn-Sørensen.

Det tyder ikke på, at der endnu er nogen konkrete idéer til nye indgreb mod kviklån, men ifølge politikerne på Christiansborg kan vi forvente, at der kommer et nyt udspil.