Nej til kontanthjælp

Nej til kontanthjælp – 39 % af bandemedlemmerne modtager kontanthjælp. I forbindelse med finanslovsforhandlingerne er der nu blevet skabt en 3-årig karantæneperiode, hvor det ikke er muligt for medlemmerne at få kontanthjælp. I stedet skal de have en lavere ydelse, der svarer til integrationshjælp.

En kortlægning fra Justitsministeriets Forskningskontor har vist, at 39 % af dem, der er registreret af politiet som medlem af bander har modtaget kontanthjælp. Regeringen og Dansk Folkeparti vedtog ved finanslovsforhandlingerne i december 2018, at der skal være en karantæneperiode på 3 år.

Det kommer til at betyde, at personer, der er registreret som medlem af en bande, ikke kan få kontanthjælp, når de har afsonet en straf. I stedet må de nøjes med den væsentligt lavere integrationsydelse. Forslaget kommer til at omfatte både rockere og bandelemmer.

Justitsminister og beskæftigelsesminister glæder sig over beslutningen

Det hele sker i et forsøg på at prøve at presse banderne mest muligt. Justitsminister Søren Pape Poulsen udtaler i en pressemeddelelse:

”Det er dybt forargeligt, at mennesker, der tjener penge på kriminalitet, også modtager kontanthjælp. (…) Derfor ønsker regeringen at sende et klart signal til banderne om, at de ikke kan regne med offentlig forsørgelse på normale vilkår, når de har begået kriminalitet.”

Også hans kollega beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen glæder sig over beslutningen. Ifølge pressemeddelelsen siger han:

”Det er jo helt uacceptabelt, at så mange bandekriminelle modtager kontanthjælp betalt af de danske skatteborgere samtidig med, at de begår kriminalitet og modarbejder de værdier, som vores samfund bygger på.”

S tvivler på, at forslaget virker

Forslaget om at trække bandemedlemmer i kontanthjælp blev fremsat allerede i efteråret 2017 af Dansk Folkeparti. På det tidspunkt sagde beskæftigelsesordfører fra S, Leif Lahn, at han var positiv over for at se, om forslaget virkede, men at han ikke troede på det.

”Overordnet set er vi klar til at diskutere alle de redskaber, der skal til for at opløse de her bander og få folk ud af bandemiljøet,” sagde han til DR forrige efterår.

Om forslaget om at mindske kontanthjælpen sagde han:

”Jeg er ikke sikker på, at jeg tror, det virker , men hvis det virker, skal vi diskutere det. Det er ikke okay, at man er med i noget banderelateret og samtidig får offentlig støtte.”

Både rockere og bandemedlemmer får kontanthjælp og skylder penge til Skat

Det er både rockere og bandelemmer, der er omfattet af de nye regler. Ifølge Justitsministeriets Forskningskontor er det i alt 39 % af dem, der er registreret som bandemedlemmer hos politiet, der får kontanthjælp. Det drejer sig om henholdsvis 28 % af rockerne og 61 % af bandemedlemmerne.

Også en stor del af dem, der er registreret som bandemedlemmer skylder penge til Skat. I alt havde 23 % af de registrerede en gæld på over 100.000 kroner. Det drejer sig om 28 % af rockerne og 14 % af bandemedlemmerne.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *