Regeringen sætter flere penge af til lokale aktionsgrupper

Flere penge til lokale aktionsgrupper – De lokale aktionsgrupper i Danmark har fået bevilget i alt 93 millioner kroner til at fortsætte deres arbejde i 2021 med at skabe liv i landdistrikterne.

Regeringen har afsat 93 millioner kroner til de lokale aktionsgrupper (LAG-grupper) i 2021. Det er andet år i træk, at aktionsgrupper får flere penge. I mange år har de været et af steder, der er blevet sparet. LAG-grupperne arbejder med at skabe et godt liv i landdistrikterne og på småøerne. De deler derfor pengene ud til det lokale erhvervsliv og foreninger, der har stor betydning for livskvaliteten i området.

Officielt slutter det nuværende LAG-arbejde i 2020, da det er en del af Landdistriktsprogrammet. Der foregår dog forhandlinger i EU om, hvordan de forskellige LAG-grupper rundt om i Europa kan fortsætte. Forhandlingerne gælder for perioden 2021 til 2027, men EU forventer ikke, at forhandlingerne er på plads inden 2021. Derfor bliver 2021 et overgangsår for grupperne.

I Danmark findes der 26 LAG-grupper, der fordeler pengene på i alt 56 kommuner og 27 småøer. Hver LAG-gruppe har deres egen strategi, og det er ud fra denne strategi, at pengene bliver fordelt i lokalområdet.

Minister glæder sig over flere penge til lokale aktionsgrupper

Erhvervsminister Simon Kollerup er meget glad for, at det er muligt at fortsætte det gode arbejde i de lokale aktionsgrupper. I en pressemeddelelse fra Erhvervsministeriet siger han:

”De midler, vi prioriterer til de lokale aktionsgrupper, er virkelig vigtige for udviklingen i Danmarks landdistrikter. De skaber liv og aktivitet og er med til at fastholde arbejdspladser overalt i landet. Det er en vigtig prioritet for regeringen at skabe et sammenhængende Danmark, og her spiller LAG-midlerne en stor rolle.”

Derudover håber han, at det, at LAG-grupperne allerede nu ved, hvor mange penge de har at gøre med i 2021, kan være med til at gøre overgangen til den nye periode langt mere smidig. Han frygter, at det ellers ville kunne komme til at bremse virkelysten i landdistrikterne.

Hornvarefabrik og mejeri er nogle af dem, der har fået støtte

Gode eksempler på LAG-gruppernes arbejde kan for eksempel ses i Nordjylland. I Region Nordjylland har de fire forskellige LAG-grupper foruden LAG-gruppen Småøerne og LAG-gruppen for Langeland, Samsø, Ærø og Læsø, som de også kan forvente nogle penge fra. Grupperne i området har allerede sat gang i en række projekter. I 2015 gav de for eksempel både støtte til en hornvarefabrik og et mejeri.

Hornvarefabrikken i Bøvlingbjerg fik støtte, da de dels er med til at understøtte den nordjyske kulturarv, dels kan de være med til at tiltrække flere turister til området. Mejeriet i Gedsted fik støtte til at udvikle nye former for blandt andet skimmeloste og generelt arbejde med, hvordan det er muligt at skabe fremtidens mejeri.

Der er altså mange forskellige måder, hvorpå LAG-grupperne kan bruge pengene og dermed skabe liv og vækst i udkantsområderne.

Flere penge til lokale aktionsgrupper – De lokale aktionsgrupper i Danmark har fået bevilget i alt 93 millioner kroner til at fortsætte deres arbejde i 2021 med at skabe liv i landdistrikterne. Regeringen har afsat 93 millioner kroner til de lokale aktionsgrupper (LAG-grupper) i 2021. Det er andet år i træk, at aktionsgrupper får flere…