Alle har ret til at blive begravet på en kirkegård. Der er dog regler for, at du skal have en tilknytning til den kirkegård, hvor du bliver begravet.

Lige som med mange andre områder af vores samfund, er der selvfølgelig også en række regler i forhold til gravsteder og kirkegårde. De er med til at sikre, at alle kan blive begravet på en kirkegård – også hvis de ikke var medlem af folkekirken. Har du meldt dig ud, eller er du medlem af et andet trossamfund, har du altså stadig ret til at blive begravet på en kirkegård.

Er du i tvivl om, hvordan reglerne er for den kirkegård, hvor du påtænker at begrave en af de dine pårørende, kan du altid starte med at tale med en lokal bedemand. De kender forholdene på fingerspidserne og kan derfor være en stor hjælp for dig.

Hvem kan blive begravet på en kirkegård?

I Danmark har vi regler for, at alle lig enten skal brændes eller begraves. Derefter skal de med ganske få undtagelser sættes i en urne eller en kistegrav på en kirkegård. De er der ingen, der må forhindre dig i at blive begravet på en kirkegård, selvom du ikke er medlem af folkekirken. Dine pårørende skal dog typisk betale mere for, at du bliver begravet der.

Du har altid ret til at blive begravet på kirkegården i det sogn, som du hører til. Derudover har du også mulighed for at blive begravet i sogne, som du har tilknytning til. Er du flyttet på plejehjem i et andet sogn, kan du derfor blive begravet i det sogn, hvor du tidligere har boet. Du kan også vælge at få dine forældre begravet i det sogn, som du selv bor i, selvom de aldrig har boet der.

Regler for udvidelse af kirkegårde

Når en kirkegård skal udvides, kan det kun ske med hjælp fra Kirkeministeriet. De kan stå for en ekspropriation i området, hvor den nye kirkegård skal være. Det er menighedsrådets opgave at sørge for, at der er plads til, at sognets beboere kan blive begravet på kirkegården. Inden en kirkegård kan tages i brug, skal den indvies.