Salg af sexlegetøj – hvad er reglerne?

Der findes ikke megen lovgivning, når det handler om at sælge sexlegetøj. I Danmark skal du være 16 år, for at butikken må sælge sexlegetøj til dig, men ellers er der ikke ret mange andre regler. Der er ingen regler for udspecificeret varedeklaration, indhold af ftalater – endnu – forsendelseskrav fra online sexshops osv. Så du må selv tage hånd om din sikkerhed og privatlivets fred.

I 2012 indførte Danmark et forbud imod fire ftalater – DEHP, DBP, BBP og IBP – i bl.a. sexlegetøj. Ftalaterne er skadelige, hormonforstyrrende stoffer. I 2014 trak de forbuddet tilbage. I 2020 skal det – i hvert faldt til andet bliver besluttet – træde i kraft igen.

Men hvordan kan du så vide dig sikker på, at du ikke bliver syg af at bruge sexlegetøj? Det kan du bl.a. ved at købe eksklusivt sexlegetøj af høj kvalitet, som det du ser omtalt hos PurePleasure. Se mere, om hvordan du kan sikre dig, herunder.

Sexlegetøj – frækt eller fatalt?

Der findes en lang række producenter af sexlegetøj, hvis produkter er certificeret som sikkert sexlegetøj, men herudover findes der også en række producenter, der producerer sikkert sexlegetøj – som f.eks. Womanizer – som (endnu) ikke har underskrevet certifikatet.

Det er altså blevet mere sikkert at købe sexlegetøj – også online.

Du skal dog være varsom, hvis du køber sexlegetøj online fra f.eks. Fjernøsten, hvor der ikke er samme regler som i EU. Disse produkter indeholder ofte både hormonforstyrrende ftalater og tungmetaller.

Undgå ftalater i dit sexlegetøj

Vil du være helt sikker på, at du ikke bliver syg af at bruge dit sexlegetøj, kan du følge nedenstående råd:

  • Køb kun sexlegetøj, hvor det fremgår af emballagen, at det ikke indeholder ftalater
  • Spørg forhandleren – de har pligt til at oplyse, om det indeholder skadelige stoffer
  • Gå efter det sexlegetøj, der er produceret af silikone frem for sexlegetøj af PVC-plast
  • Køb ikke billige produkter – medmindre det er tilbud – pris og kvalitet hænger sammen
  • Brug kondom på dit sexlegetøj, hvis det kan lade sig gøre – f.eks. på alle dine dildoer
  • Anvend vandbaseret glidecreme frem for olie- eller silikonebaserede glidecremer

Noget sexlegetøj er mærket med et grønt mærkat med teksten ”Sikkert Sexlegetøj Fri for ftalater”, andet kan du læse under produktinfo, at det er ftalatfrit. Ellers kan du spørger forhandleren. Forhandleren er forpligtet til at oplyse, om produktet indeholder stoffer, der er på ’EU-listen over stoffer, der dokumenteret indeholder skadelige stoffer’.

Det anbefales at købe sexlegetøj af silikone frem for PVC. Det er oftest også dyrere, for her følges kvalitet og pris ad. Er du usikker på, om din allerede indkøbte dildo indeholder ftalater, så sæt et kondom på.

Vandbaseret glidecreme overfører ikke så nemt ftalater som olie- og silikonebaseret glidecreme. Samtidig opløser den vandbaserede glidecreme ikke dit sexlegetøj eller dine kondomer.

Værn om privatlivets fred

Handler du online, er der ikke nogen fastsatte regler om, hvor synligt det må fremgå af emballagen, at varen kommer fra en sexwebshop.

Men det er de færreste webshops, der ikke sender i en diskret emballage. Det får de jo flest kunder af. Men du kan altid undersøge det, inden du bestiller, ved at læse shoppens betingelser eller kontakte dens kundeservice.

Der findes ikke megen lovgivning, når det handler om at sælge sexlegetøj. I Danmark skal du være 16 år, for at butikken må sælge sexlegetøj til dig, men ellers er der ikke ret mange andre regler. Der er ingen regler for udspecificeret varedeklaration, indhold af ftalater – endnu – forsendelseskrav fra online sexshops osv. Så…