Tidlig pension – Socialdemokratiet arbejder ihærdigt på at få indført en ordning med tidlig pension til nedslidte, der var en af deres mærkesager under valgkampen. Et tidligere forlig, kommende overenskomstforhandlinger og manglende flertal spænder dog i øjeblikket ben for, at det kan blive en realitet.

Socialdemokratiet gik til valg på, at det skulle være muligt for nedslidte ældre at gå tidligere på folkepension. Det løfte prøver de nu at få indfriet. Hidtil har et forlig i Folketinget om, at pensionsalderen skal følge levetidsindekset, og at der ikke må differentieres i pensionsalder, sat en stopper for, at det kunne lade sig gøre.

Nu åbner et notat fra Beskæftigelsesministeriet dog op for, at det er en mulighed. Af notatet fremgår det nemlig, at der er manøvrerum nok i forliget til, at det er muligt at indføre tidlig pension for nogle, men ikke for andre. Hvordan det konkret skal være muligt at opnå den tidlige pension, er Socialdemokratiet endnu ikke kommet med et bud på.

Beskæftigelsesminister glæder sig over mulighed for tidlig pension

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard glæder sig meget over, at det ser ud til at lykkes med at indføre tidlig pension. Han slår fast, at det kommer til at ske i denne valgperiode.

”Det er vigtigt, fordi vi kan se, der er mennesker, som efter mange år på arbejdsmarkedet, er slidt ned. Og problemet bliver større i takt med, at vi hæver pensionsalderen allerede fra næste år,” siger han ifølge en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet.

Den tidlige pension bliver dog tidligst en realitet til næste år. Foreløbig venter overenskomstforhandlingerne på det private arbejdsmarked mellem FH og DA. Regeringen vil tage en snak med parterne om den tidlige pension, men begge foreninger har bedt regeringen om at respektere de kommende forhandlinger, og det har den valgt at gøre.

S skal have DF med på tidlig pension

De Radikale mener ikke, at det er muligt at indføre tidlig pension i denne valgperiode. Derfor har Socialdemokratiet ikke et flertal ud fra deres parlamentariske flertal. De kan dog godt opnå flertal for forslaget om tidligere pension, hvis de får Dansk Folkeparti til at stemme for.

Dansk Folkeparti forholder sig åbne over for at stemme for det, men vil se et konkret forslag, før de kan sige endeligt ja eller nej. Det skyldes også, at de tidligere har stemt for en seniorpension sammen med den tidligere VLAK-regering og De Radikale.

Seniorpensionen er dog ikke det samme som den tidlige pension, som Socialdemokratiet lægger op til, da seniorpensionen gives på baggrund af en vurdering. Det skal ikke være tilfældet med den tidlige pension, selvom det heller ikke er klarlagt, hvordan en person så kan opnå den.

Læs også: Nye regler for skurvogne sikrer aflåst omklædning