Veteraner får ikke hjælp med traumer i tide

Veteran med traume

Mange veteraner får ikke hjælp med at håndtere traumer, efter de har været udsendt. Det skyldes dels, at de anmelder traumerne for sent, dels at reglerne bliver tolket meget restriktivt, så veteranerne skal have været i livsfare, frem for at have følt, at de var i livsfare.

Der har gennem de seneste år løbende været diskussion af, om krigsveteraner får den hjælp, som de har brug for, når de vender hjem fra en udsending. Lider veteranerne af en psykisk lidelse som PTSD, kan der nemlig gå lang tid, inden lidelsen viser sig. Derfor kan soldaterne nå at overskride fristen for, hvornår de skulle indberette, at de havde fået problemer.

Veteran med traume

Derudover er der også flere eksempler på, at veteraner har fået afvist deres ansøgning hos Arbejdsmarkeds Erhvervssikring, fordi de ikke fandt, at soldaterne havde været i livsfare. Det mener de dog hos HKKF, Soldaternes Fagforening, er helt uacceptabelt, da det ikke handler om, om soldaten vitterlig var i livsfare, men om soldaten følte, at han eller hun var i livsfare.

”At påstå at man ikke var i livsfare, fordi der ikke er sket noget, svarer jo til at sige til en kræftpatient, at han ikke kan have været bange, da han fik diagnosen, for kemoen har jo virket,” skriver foreningen blandt andet på deres hjemmeside.

Kom hurtigt i behandling, hvis du har fået traumer

Det kan altså være svært og tungt for dig at komme i behandling og få de erstatninger, som du har krav på, hvis du går gennem det offentlige. Derfor kan det være en god ide for dig, at du opsøger den private klinik Traumeklinikken på Østerbro. De sørger for at holde deres ventelister korte, så der max går tre uger, inden du kan komme til. Ofte kan du komme langt hurtigere til.

Hos Traumeklinikken kan de både tage sig af fysiske og psykiske påvirkninger af traumet så vel som sidebivirkninger. Mange veteraner udvikler for eksempel et misbrug af arbejde, alkohol eller piller for at håndtere deres traume. Det er selvfølgelig også noget, der skal behandles, for at du kan blive rask igen. Læs mere om dem her.

Der er altså masser af hjælp at få på klinikken, hvor du både kan tale med læger og psykologer. Derfor er der ingen grund til at vente med at komme i behandling for dit traume. Jo hurtigere du gør det, des hurtigere vil du kunne begynde at få det bedre.

Mange veteraner får ikke hjælp med at håndtere traumer, efter de har været udsendt. Det skyldes dels, at de anmelder traumerne for sent, dels at reglerne bliver tolket meget restriktivt, så veteranerne skal have været i livsfare, frem for at have følt, at de var i livsfare. Der har gennem de seneste år løbende været…