Har du en iværksætter gemt i maven, og kan du ikke vente med at springe ud i det, så læs med her i artiklen, hvor vi ser lidt nærmere på, hvad der er af regler i forhold til anpartsselskabet, samt hvilke fordele du kan komme til at nyde. Det er nemlig ikke altid til at finde hoved og hale i de personlige virksomheder og selskaber, og derfor dykker vi her ned i en specifik selskabstype.

Ingen personlig hæftelse

Vælger du et anpartsselskab (ApS), får du ligesom ved de andre selskaber den fordel, at du ikke kommer til at hæfte personligt, hvis du pludselig går konkurs.

Her hæfter du blot for selskabskapitalen, hvilket er en total modsætning til blandt andet enkeltmandsvirksomheder og I/S’et, hvor du hæfter med din personlige formue. Så har du den nødvendige kapital, vil det som udgangspunkt være at foretrække, at du starter et selskab.

Kapitalkravet ved ApS’et

Dette er naturligvis en lille forhindring, som du ikke har ved de førnævnte virksomhedsformer. Ved ApS’et skal du nemlig bruge 50.000 kr. til selskabskapital, men det er ikke penge, du taber. De skal blot stå der som en sikkerhed for eksempelvis kreditorer.

Indskuddet er som udgangspunkt penge, men det kan også være andre aktiver, som har den tilsvarende værdi. 50.000 kr. kan selvfølgelig god lyde af meget, men skal du i stedet bruge indskud til et A/S, kræver det hele 500.000 kr., og derfor er det altså den billigste løsning af de to.

At starte virksomhed op kan være en dyr omgang, så tjen penge her, eller læs lidt mere om, hvordan du kan finansiere nogle af de startomkostninger, der vil være i forbindelse med etableringen.

Registrering af dit ApS

Når du skal have oprettet dit ApS, skal det registreres hos Erhvervsstyrelsen, og der er nogle få ting, du skal have styr på, inden at det kan lade sig gøre. For det første skal du bevise, at du har en selskabskapital på 50.000 kr., hvad enten det er i banken eller i aktiver, der befinder sig i virksomheden. Dernæst skal du have styr på stiftelsesdokumentet, som er det dokument, hvor stifterne skal skrive under i forbindelse med oprettelsen af selskabet.

Desuden skal der udarbejdes vedtægter for virksomheden, og der er en række krav til, hvad det skal være. I selskabslovens §28 står der, hvad vedtægterne i et kapitalselskab skal indeholde, og det er en rigtig god idé, hvis du lige sidder med den ved siden af dig, så du kan krydse af, når de forskellige vedtægter er gennemgået.

Ikke mulighed for at trække underskud fra

Har du et selskab, er der ikke mulighed for at trække underskud fra i din personlige indkomst, hvilket der vil være, hvis du havde en enkeltmandsvirksomhed. Måske er denne overvejelse ikke relevant for dig, men kan det betyde noget, er det bestemt noget, du skal se nærmere på.